Fokus hållbarhet
Det är viktigt att välja bästa möjliga miljöval och att arbeta med producenter som har fokus på hållbarhet. Textilindustrin är resursintensiv och vi måste göra rätta val.
Lång livslängd och återanvändning av textlier hjälper till att få en bättre miljövinst. Därav stor vikt i att välja certifierade leverantörer, varor och att prioritera kvalité för att vi ska kunna använda produkten längre.
Att erbjuda GOTS, Öko-tex, BSCI är en självklarhet. Dessa certifieringar visar att granskning har skett i hela kedjan.
OEKO-Tex: Garanterar att textilien/produkten är fri från hälso- eller miljöfarliga kemikalier
GOTS (Global Organic Textile Standard): Tillämpar strikta regler för ekologisk och socialt ansvarsfull produktion, från råvaror till slutmärkning.
BSCI: The Business Social Compliance Initative, är ett europeiskt drivet samarbetsinitiativ som vill förbättra arbetsförhållanden i den globala leverantörskedjan.
Intresserad av egen produktion?
Hör gärna av dig, jag svarar gärna på dina frågor. Kontakta mig.
Filantreprenörskap
Sedan starten har det för mig och Sakmagasinet varit viktigt att vara en hjälpande hand till de många människorna och att bidra med en hjärtlig handling. Den närhet jag fått till människor i de länder jag producerar har varit mycket intressant och gett möjlighet till ett unikt givande. Det har gett nyttiga insikter och bidragit till en självklar del i företagandet – att vara social entreprenör el sk filantreprenör. Gemensamma projekt och handlingar har bidragit till nya möjligheter för några av de många människorna.
Sedan första resan till Bangladesh har jag varit fascinerad av cykeltaxi, sk rickshaws. Det är viktigt att dessa fungera för att driva taxirörelse och för att få en liten inkomst. Det finns många människor som skulle behöva ha sin cykel renoverad eller kunna investera i en ny. Därför har jag valt att producerar nya cyklar som vi skänker till väl behövande. Det gör att de kan driva sin rörelse vidare och deras familjer får en bättre vardag. Småföretagare behövs överallt 🙂
Min partner i Karur har och jag har gemensamma drömmar. Manohar har investerat i en bit land för att odla ris. Riset skänks till byborna på landsbygden, till de som inte längre klarar av att leva på sitt jordbruk. Vi hade en fantastisk stund vid detta risfält. Vi är nöjda med att ett av vårt gemensamma mål – att göra gott för några av de många människorna – har blivit verklighet.
I gemensamt projekt samarbetar vi med ett barnhem för föräldralösa barn i Karur. Vi har sett till att barnen fått vad de behöver i skolan, skolmaterial, köksutrustning, skåp mm. Det finns många små stunder av lycka i att vara social entreprenör. Jag tror på att alla kan ge något och jag tror att filantreprenörsanda är en viktig del i företagandet.